Interview eetbare tuin

De eetbare tuin. Een ware hype inmiddels. En terecht! Wie wil er nu geen smulparadijs met zoveel mogelijk eetbare planten? Een interview met een tevreden klant:


Hoe ben je op het idee gekomen om een eetbare tuin te maken/ laten maken?
Al heel lang was ik van plan om een moestuintje aan te(laten) maken. Als ik minder zou gaan werken zou het ervan komen. Meer tijd is een belangrijke reden en het buiten zijn speelt een rol mee, met mijn handen in de aarde kunnen wroeten en zien dat er hierdoor een eetbaar resultaat uit voortvloeit. Het gevoel om onbespoten groente te kunnen eten en dat de smaak weer terug komt die er vroeger ook was heeft mij mede op dit idee gebracht. Als kind hadden wij thuis ook een moestuin en mijn vader werkte daar met veel plezier in. De groente smaakten vroeger ook naar groente. De groente uit de supermarkt smaken minder lekker. Het is als ik daar al naar kijk, ook goedkoper. En ik kan als ik dat wil ook andere mensen laten genieten van mijn groente omdat er dikwijls een kleine oogst is.

Welk boek heb je gebruikt ter inspiratie?
De makkelijk moestuin van Jelle Medema stimuleerde me om daadwerkelijk aan de slag te gaan met moestuin. Dit is een praktisch boek dat je snel eigen kunt maken.

Welke rol speelde Greenspot groenspecialisten in dit geheel?
We lieten onze tuin door Greenspot vernieuwen en Greenspot heeft mij geadviseerd over wat ik het beste in mijn moestuin zou kunnen laten groeien. Op welke plaatsen in de tuin en hoe te onderhouden. Ook middelen tegen slakken werd mij aangeraden. Heel nuttig. Ze hebben ook de groente en kruiden voor me geplant. En alles groeit als kool. Fantastisch.

Wat zijn je favoriete groentes en kruiden om te gebruiken en waarom?
Mijn favoriete groente zijn kool, courgette, komkommer, sla, tomaten, paprika’s, en radijsjes. Ik eet die veel en kan deze groente overal mee combineren. Erg lekker in de zomer en door het jaar heen. Tijm, rozemarijn heerlijk op vlees en vis, bieslook kun je ook in veel gerechten doen en munt thee is heerlijk. Daarnaast geeft de maggiplant een heerlijk kruid af dat in veel gerechten en soepen gebruikt kan worden. Deze planten zijn goed te onderhouden.

Welke zou je afraden en waarom?
Courgette en komkommer zijn wat lastiger in het onderhoud. Er komen veel slakken op af… dus. Daar zijn overigens wel middelen voor om die te bestrijden. Lees Jelle Medema.

Gebruik je ook daadwerkelijk veel van het gekweekte groentes/kruiden
Ik eet wekelijks een paar maal uit mijn moestuin en ben daar trots op. Door in de tuin te werken werpt dit ook zijn vruchten af.

Wat is de groente die het makkelijks te kweken is en die bijzonder smaakt
Rucola groeit als kool en daarnaast is snijbiet ook een groente die heerlijk smaakt en makkelijk te kweken is. De kruiden doen het sowieso prima. Heb je geen omkijken naar.